De Queen gaf geen genade

Naast alle loftuitingen komt er gelukkig ook hier en daar kritiek op de Queen. Er moet inderdaad een onderscheid worden gemaakt tussen de sympathieke en lieve grootmoeder, enerzijds, en de instelling die ze belichaamde, de monarchie en het Britse imperium, met alle zware en pijnlijke feiten die daarbij horen.

‘Defend Democracy’ herinnert ons aan een Cypriotische jongen, Evagoras Pallikarides, die op zijn 22ste werd opgehangen. Als jongeman had hij al geprotesteerd tegen het Brits kolonialisme – hij haalde de Britse vlag naar beneden op de dag dat Elisabeth II werd gekroond -, werd opgepakt, maar kon ontvluchten. Hij kwam bij de guerrilla terecht maar werd enkele jaren later toch opnieuw gevangen genomen en beschuldigd van illegale wapendracht (wat hij toegaf) en moord (niet bewezen).

Hij kreeg de doodstraf en de Queen schonk geen genade. Hij werd opgehangen. Hij was 22.

Geef een reactie