Dat van de pot en de ketel …

De Republikeinen in de V.S. beschouwen Mexico niet langer als een bondgenoot, schrijft The Economist deze week. Er komen te veel drugs – fentanyl – over de grens en daar zijn de Mexicaanse kartels verantwoordelijk voor.

Tja, de Mexicaanse regering mag dan bewijzen dat die fentanyl grotendeels uit China komt en dat ook de V.S. kartels heeft en vooral een grote vraag naar het spul, het helpt niet.

Vorige week werd bekend gemaakt dat de vice-directeur van DEA, het VS-drugsagentschap, ontslag heeft genomen nadat bleek dat hij ook als consultant werkt voor de farmabedrijven die de fentanyl en de opioide-pillen maken. Ze zijn verantwoordelijk voor minstens een half miljoen doden in de V.S. Voor 600 US$ per uur stond hij hen bij met raad en wellicht ook met daad.

Die drugs zijn geen heimelijk door de georganiseerde criminaliteit over de grens gesmokkelde waar, maar formele en ‘deftige’ geneesmiddelen, zoals OxyContin. Het is de verslaving aan geld, in de V.S., die verantwoordelijk is voor de overdoses.

Geef een reactie

%d