Goed Bestuur in Brussel Stad

20221028 Brussel Belgie: heraangelegde Jef Mennekensplein. Copyright Bart Dewaele

Op het televisienieuws van de VRT kwam het ernstige probleem aan het Zuidstation in Brussel uitvoerig aan bod. Eindelijk! Terecht! Het is er een onvoorstelbaar vieze boel, al jaren lang, en daar komen nu problemen van drugs en criminaliteit bij. Of het voldoende is daarvoor een ‘coördinator’ aan te stellen is zeer de vraag.

Het Zuidstation is zowat het hoogtepunt van de problemen die overal in het stadscentrum opduiken. Ratten in de bejubelde piétonnier! Wie kan het geloven? Grotendeels verwaarloosde perkjes waar mensen hun half opgegeten hamburgers ingooien… je vraagt er natuurlijk om.

In mijn straat staan al drie (3!) weken oranje vuilniscontainers op straat, met etensresten dus, in dit warme weer. Er werd gebeld naar de ophaaldienst, ze komen langs en nemen er één mee. Er wordt opnieuw gebeld, ze komen er weer één halen. Wat voor dienst is dat?

Neen, vuilnis is niet dé prioriteit van de stad, en nog veel minder is het de ‘publieke ruimte’ die er tekort zou zijn op het Katelijneplein (met zeven (7) banken).

Deze stad wordt niet goed bestuurd. Er zijn telkens opnieuw schitterende ideeën, zoals de waterspiegel aan de Beurs, maar deze zomer heb ik de fonteintjes slechts één keer zien functioneren. Slecht uitgevoerd? Of beseft men dat als kinderen er op hun blote voetjes in lopen, honden er hun behoefte in doen en mensen er hun peuken ingooien, dit toch niet zo’n goed idee was?

En misschien kan men de verkeersvrije straten ook echt verkeersvrij houden? Het lijkt allemaal erg simpel, maar in Brussel is het dat niet.

Hoe lang voor het drugsprobleem zich naar de Beurs verplaatst?

Op de foto: Schepen Jef Van Damme in Molenbeek, waar de fonteintjes het wél doen.

Geef een reactie