Migratie

Dit is mijn foto van het jaar 2023. Geen Gaza, geen Zaporisja, maar dat andere drama. Migratie.

De foto toont hoe enkele mensen die de Rio Bravo/Grande aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten te voet oversteken, met hun voeten vast raken in het slijk op de rivierbodem. Twee van hen konden niet worden gered.

Volgens de Mexicaanse diensten zijn de afgelopen maand dagelijks zo’n tienduizend mensen illegaal de grens naar de Verenigde Staten over gestoken om er asiel te vragen. De meerderheid komt uit Centraal Amerika, Venezuela en Haïti. De Mexicaanse President dringt er bij de V.S. op aan de sancties tegen Cuba en Venezuela op te heffen en een ernstig ontwikkelingsplan voor Centraal Amerika uit te voeren.

Ook de Mexicaanse migratiediensten kunnen de stroom niet langer aan. Enkele dagen geleden vertrok aan de Zuidgrens met Guatemala, in Tapachula, een nieuwe karavaan met zevenduizend mensen. Ze noemen zichzelf ‘de exodus van de armoede’.

Alle mensen die naar de V.S. willen moeten via Mexico reizen, en alle mensen die door de V.S. worden geweigerd of uitgewezen komen opnieuw in Mexico terecht. Dit jaar werden 137.000 asielaanvragen behandeld, 30 % daarvan van Haïtianen. Mexico is na de V.S. en Duitsland het land dat de meeste vluchtelingen opvangt.

Geef een reactie