Brexit, de City en Truss

Liz Truss, de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, staat voor geen makkelijke opdracht. Ze gaf vandaag een eerste inkijk in haar plannen om de energiecrisis op te lossen. Overwinsten van multinationals belasten, is er voorlopig niet bij. Het betekent dat het geld om de gezinnen te steunen met een prijsplafond ergens anders vandaan moet komen en daar knelt het schoentje.

Want economisch gaat het het Verenigd Koninkrijk niet voor de wind. Brexit heeft wel degelijk erg negatieve resultaten die de Britten voortdurend trachten weg te moffelen. Hoe lang kan dit nog?

Er is voortdurend meer geld nodig voor de begroting en de energiecrisis slaat hard toe. Voor gas en elektriciteit moet drie keer meer betaald worden dan één jaar geleden. Het Pond tuimelt naar beneden. Sinds 1985 is de verhouding tot de USDollar niet zo slecht geweest: niet meer dan 1,15 US$! De inflatie bedraagt 10 %. Truss beloofde de belastingen te verminderen. Velen vrezen dat straks de hulp van het IMF moet worden ingeroepen. Het zou een zware nederlaag zijn voor ‘global Britain’.

En er is meer. De City of London doet het ook bijzonder slecht. De Londense beurs heeft haar glans verloren. Waar in 2006 nog meer dan 10 % van de mondiale aandelenmarkt werd verhandeld, is dat nu terug gevallen op nauwelijks 3,6 %. Zelfs het aandeel op de Europese beurzen is in diezelfde periode gezakt van 36 naar 22 %. En waar in de V.S. 40 % van de S&P500 bestaat uit tech-bedrijven, is dat in Londen maar 20 %. Kortom, het is een 19de eeuwse beurs, zo stelt de Economist en als de start-ups niet snel komen toe hollen wordt de Londense beurs een museum. Grote ondernemingen kiezen vandaag voor de V.S., Hong Kong, Frankfurt of zelfs Australië.

Gewone mensen zullen niet wakker liggen van dit beurs debâcle, maar als het slecht gaat met de sector van de financiële diensten kan het bruto binnenlands product een flinke knauw krijgen en zullen de belastinginkomsten vanzelf dalen, zonder de natte droom van Truss.

Voorlopig ziet de Britse regering geen andere oplossing dan meer dereguleren. Dat kan niet goed aflopen. Truss will nu extra inzetten op de gas- en oliewinning in de Noordzee, wat dramatisch is voor het milieu.

Sommige media stellen dat het Boris Johnson was die in de lente van dit jaar de schuchtere onderhandelingspogingen tussen Rusland en Oekraïne heeft gedwarsboomd. Washington kon het niet beter doen. Nog liever een lange oorlog, als zo vaak in de geschiedenis, om de economische neergang te stoppen?

(ook gepubliceerd op www.uitpers.be)

Geef een reactie