Hebberigheid en domme machteloosheid

Soms denk je, hoor ik dit goed? Heeft Mevrouw Ursula echt gezegd dat er een prijsplafond moet komen voor Russisch gas? En heeft Putin daar uiteraard meteen op geantwoord dat er in dat geval gewoon geen Russisch gas meer komt?

Het wordt koud deze winter. Zeer zeker. En dat weten we al maanden, van toen luid werd geroepen dat Rusland moest worden gestraft voor zijn brutale inval in Oekraïne. Heeft iemand zich toen afgevraagd waar het gas dan wel vandaan zou komen?

Geen gas dus. Mevrouw Ursula is even gaan bedelen in Azerbeidjan en ze kwam met een jerrycan terug. Geen gas.

Het wordt koud deze winter.

Wie kan het gas en de elektriciteit overigens nog betalen? Een arbeider met een minimumloon moet in Europa meer dan een maand werken om de rekening te kunnen vereffenen. Maar ook kleine ondernemingen, de bakker en het restaurant, zullen de deuren moeten sluiten. Europa is aan een grote verarmingsoperatie begonnen, met medeweten en onder de verantwoordelijkheid van zijn politieke leiders. Dat was ook de bedoeling. Dit is niet enkel een oorlog tegen Oekraïne, maar een oorlog tegen de EU in het algemeen en Duitsland in het bijzonder.

Oliegigant BP maakte in het tweede kwartaal van 2022 een winst van 9,3 miljard Euro. De dividenden stegen met 10 %. Ja, waarom ook niet? Hebben is hebben.

En voor gewone mensen wordt nu duidelijk dat er slechts één organisatie is die hen kan helpen: vakbonden.

De vele sociale bewegingen, wereldwijd, met hun horizontalisme en hun afkeer van organisatie en hiërarchie, ze keken jarenlang de verkeerde kant op. Het Wereld Sociaal Forum ligt op apegapen. Wat vandaag nodig is een sterke organisatie met daadkracht, om de overwinsten van multinationals te belasten en om prijsplafonds voor gewone mensen af te dwingen. Om in de rijke wereld van vandaag deftige lonen en een waardig leven af te dwingen. Nooit is de nood zo hoog geweest.

Europa is vandaag overgeleverd aan de hebberigheid van de olie- en gasgiganten, de speculanten en de domme machteloosheid van zijn politici. De prijs is hoog.

Geef een reactie