Latino’s in de Mid-Term verkiezingen in de V.S.

Met 62 miljoen zijn ze, de latino’s in de Verenigde Staten. En 62 % daarvan – 37 miljoen – zijn Mexicanen, zowel recente als oude migranten en ook mensen in het Zuiden, een gebied dat vroeger Mexicaans grondgebied was. Of met andere woorden, één op de vijf ‘Amerikanen’ (V.S.) is eigenlijk latino.

In 2020 stemde 74 % van de Mexico-latino’s voor Joe Biden, de anderen voor Trump. Vandaag vindt 41 % van deze Mexico-latino’s dat de grens stevig moet bewaakt worden en dat dit belangrijker is dan de hulp die migranten vragen tegen de armoede en het geweld in hun land.

Dit heeft onvermijdelijk electorale gevolgen. Het aantal mensen met stemrecht is tussen 2000 en 2019 met meer dan 40 miljoen toegenomen en 39 % daarvan zijn ook latino’s. Waar latino’s vroeger in grote meerderheid voor de Democraten stemde, is het beeld nu sterk aan het schuiven.

In alle deelstaten van de V.S. is het percentage van de blanken met stemrecht gedaald…

Geef een reactie