Grenzen

Een Belga bericht:

Sinds 2018 zijn al meer dan 11.200 migranten overleden of verdwenen bij een poging om het Spaanse grondgebied te bereiken. Dat komt overeen met een gemiddelde van zes slachtoffers per dag, zo blijkt maandag uit een rapport van de ngo Caminando Fronteras.

De Spaanse vluchtelingenorganisatie maakt melding van in totaal 11.218 migranten die tussen 1 januari 2018 en 30 november 2022 verdwenen of overleden op de land- en zeeroutes tussen het Afrikaanse continent en Spanje. De lichamen van de meeste slachtoffers worden nooit gevonden.

De ngo baseert zich voor dit cijfer op getuigenissen van migranten of van hun familieleden.

De meeste slachtoffers (7.692) worden geteld op de uiterst gevaarlijke zeeroute tussen de noordwestkust van Afrika en de Canarische eilanden. Op de zeeroute tussen Algerije en het zuidoosten van Spanje vielen op vijf jaar tijd nog eens 1.526 slachtoffers.

Ook zijn volgens het rapport 47 mensen omgekomen bij een poging om de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla te bereiken. Alleen al op 24 juni 2022 zijn daar minstens 23 doden gevallen. Ceuta en Melilla, twee gebieden aan de Marokkaanse kust, vormen de enige landsgrenzen tussen de Europese Unie en het Afrikaanse continent.

Na het extreem dodelijke jaar 2021 – met 4.639 doden of vermisten – neemt het aantal slachtoffers dit jaar wel af. Tot en met 30 november werden 2.154 slachtoffers geteld, stelt Caminando Fronteras.

Geef een reactie