ChatGPT of ‘Cunk in the World’?

Er is heel wat te doen rond ChatGPT; ‘Het zal de wereld veranderen’ zegt Bill Gates. Echt? Hoe dan? Het is ‘artificiële intelligentie’, maar hij/zij kan niets leveren wat mensen er niet eerst hebben ingestopt. Hij/zij is gewoon zeer handig om dat te verwerken en kant en klare verhalen af te leveren. Maar vraag je iets dat echt moeilijk is, dan zegt hij/zij ook eerlijk het antwoord niet te kennen omdat mensen het er niet hebben ingestopt.

Tot nog toe ziet het er naar uit dat het vooral een kwestie is van wie er wat instopt. Nu zijn alle boodschappen uitgesproken braaf en evenwichtig, maar stel dat iemand met minder goede bedoelingen er fake news of racistische praat instopt? Dat lijkt me dan ook de grote uitdaging te worden. Hoe controleer je dat?

‘Cunk in the World’, dat lijkt me veel gevaarlijker. Het is erg grappig ja, maar als je ziet wat voor nonsens er naar aanleiding van de COVID-19 crisis is verteld en geloofd, dan kan het niemand verbazen dat minder geschoolde mensen de vragen ook ernstig nemen. Waarom zou je pyramides niet aan de top beginnen bouwen? En waarom is de aarde niet plat? Darwin is herleid tot wormen en andere insecten, is dat dan de evolutietheorie? Heus niet makkelijk!

Geef een reactie