Een kroning en … een verkiezing

Alle aandacht ging naar de kroning, uiteraard. Naar de keizers, koningen en prinsessen die in een dure stoet met gouden koets naar de kerk gingen om er een pre-historische plechtigheid mee te maken, met gouden jassen, hermelijn en gigantische diamanten. Buitenaards, zonder meer.

Een dag eerder waren er wel lokale verkiezingen in Engeland. En daar kregen de Tories een klap om U tegen te zeggen. Rishi Sunak, Eerste Minister, was er aan voor de moeite, zijn miljarden waren machteloos.

Labour kwam als overwinnaar uit deze verkiezingen. Het won in totaal 2652 zetels, 635 meer dan vorige keer.

LibDem deed het erg goed in de ‘blauwe rand’, het rijke Zuiden van Engeland. Ze haalden 1615 zetels, een winst van 416.

Groen haalde 418 zetels, een opmerkelijke winst van 200 zetels! Voor het eerst haalde de partij de meerderheid in één gemeenteraad, Mid Suffolk. Op verschillende plekken is de partij de grootste geworden.

De Conservatieven tenslotte verloren 960 zetels en komen uit op 2287. Het zijn de grote verliezers van deze verkiezingen.

Het Labour van Keir Starmer kijkt nu hoopvol uit naar de algemene verkiezingen van wellicht 2024. Als in Schotland de SNP – zoals wordt verwacht door de vele schandalen – in duigen valt, kan Labour opnieuw naar Downing Street 10 verhuizen. De partij hamerde voor deze verkiezingsslag vooral op het dure leven, criminaliteit en de nationale gezondheidsdienst. En dat zijn inderdaad de belangrijkste thema’s voor gewone mensen. Engeland zit momenteel in een zeer zware sociale crisis.

In Londen maakt men zich zorgen omdat de Eerste Minister rijker is dan de Koning…

Geef een reactie

%d