(De-)Koloniseren

De linkse Colombiaanse President Gustavo Petro was op bezoek in Madrid, de ex-koloniale macht die bijna geheel Latijns Amerika onder controle had.

Hij hield er een toespraak voor het Parlement en had het over ‘het Spaanjse juk’ dat men had kunnen afschudden. Waarop de hele fractie van het extreem-rechtse Vox de zaal verliet.

Gek genoeg heeft Petro wél de Orde van Isabel la Católica ontvangen, de koningin die Columbus financierde om ‘India’ te gaan ontdekken. Er kwam een algehele kolonisatie van.

Er kan ook één en ander worden aangemerkt op de rede van Petro, want het is een feit dat veel inheemsen meevochten met de Spaanse Koning in de onafhankelijkheidsoorlogen. Hun toestand is ook verslechterd nadien. Met het opkomend kapitalisme begin van de 19de eeuw werden hun gronden in beslag genomen en mochten ze aan de slag als goedkope arbeidskrachten.

Er is nog heel wat werk aan de winkel voor de ontvoogding van inheemsen en zwarten, maar het moet gezegd dat Petro de eerste President is die dit echt ter harte neemt.

Alleen de redevoeringen en de eerbetuigingen zijn nog wat ambigu…

Geef een reactie