Nee, bedankt!

De geopolitieke machtsverhoudingen zijn aan het schuiven, en dat heeft zo zijn gevolgen.

Voor de onderhandelingen van de Europese Unie met de landen van Mercosur (Argentinië, Brazilië, Uruguay, Paraguay) bijvoorbeeld. In feite werd er al in 2019 een akkoord gesloten, maar dat werd nog steeds niet ondertekend, omdat men er in Zuid-Amerika niet echt gelukkig mee is. En nu werd opnieuw om uitstel gevraagd door President Lula da Silva van Brazilië.

Ook de geplande top tussen de Europese Unie en de landen van CELAC (Latijns Amerika en de Caraïben) loopt niet zoals gewenst in Brussel. Het Spaanse voorzitterschap van de Raad wilde er graag de Oekraïense President Zelensky bij om die andere landen te overtuigen van hun noodzakelijke steun voor de oorlog tegen Rusland. Nee bedankt, zeggen ze ginder, wij nemen geen standpunt in in dat conflict. Geen Zelensky dus.

Men zal er moeten mee leren leven, op geen enkel ander continent loopt men nog gedwee aan het handje.

Geef een reactie