De kinderen van de Republiek

Tegen de kinderen van de moeilijke wijken, wat ook hun oorsprong is, wil ik zeggen dat ze allemaal dochters en zonen van de Republiek zijn… We zullen niets opbouwen als we toelaten dat het racisme, de onverdraagzaamheid, het schelden en de beledigingen blijven toenemen… Met geweld los je nooit iets op”.

Wie denkt dat dit woorden van vandaag zijn, vergist zich. Het was de Franse President Chirac die ze uitsprak toen in 2005 eveneens zware rellen uitbraken na de dood van twee door de politie achtervolgde jongens, geëlektrocuteerd toen ze zich verscholen in een electriciteitskabine.

Vandaag is president Macron voorzichtig, maar zijn politiemensen en sommige politici spreken over ‘les hordes sauvages’, ‘des nuisibles’ … allemaal woorden die deze jonge mensen buiten de samenleving plaatsen. Chirac was beslist niet progressief, maar hij besefte wel dat er een ‘fracture sociale’ bestond. Macron had het eerder over ‘dé-civilisation’.

Geef een reactie