De essentie?

De verontwaardiging en de boosheid over de uitlatingen van de ex-voorzitter van Vooruit zijn zeer terecht. En de reactie van een groot aantal partijleden beschamend.

Nog twee andere dingen zijn beschamend: de manier waarop de media met dit probleem zijn omgesprongen. Ja, ik denk dat er een soort heksenjacht bezig was, wat uiteraard niets afdoet aan de ernst van de feiten. Maar aangezien de truuk met het ‘ongepast gedrag’ niet was gelukt, was er iets anders nodig. En dat is wel gelukt. Wég Conner.

En twee, vergelijk de verontwaardiging over deze feiten met de makke reacties op de al jarenlange afbouw van economische en sociale rechten, eveneens onder het toeziend oog van de sociaal-democratie. Het zal inmiddels zo’n twintig jaar geleden zijn dat ik een SP-mandataris hoorde zeggen: ‘er is geen draagkracht meer voor de sociale zekerheid’… en dus kon de afbraak beginnen.

Maar is dat niet juist ‘de essentie’? Ook om tegen racisme te strijden? En zou het dat kunnen zijn wat de nieuwe Vooruit-voorzitster bedoelt met die ‘essentie’?

Mogen we hopen dat er opnieuw voluit wordt ingezet op sociale rechtvaardigheid, niet enkel door naar ‘de armen’ te kijken, maar naar de hele werkende bevolking en naar de rijken die te weinig belasting betalen?

Is dat niet de sleutel om extreem-rechts tegen te houden? Om racisme te bestrijden? Om aan milieupolitiek te kunnen doen?

Kunnen we daar op inzetten?

Geef een reactie