Milei, Musk en Davos

Hij dacht wellicht, hé, daar ben ik nog niet geweest. Zal ik ze in Davos eens gaan vertellen dat ze op een volkomen fout spoor zitten?

Milei, de nieuwe President van Argentinië hield op het Wereld Economisch Forum een vlammend pleidooi voor zijn libertair anarcho-kapitalismle. Het WEF zit grondig fout, aldus de man. Het zit op de weg naar socialisme en collectivisme dat alleen tot meer armoede leidt. Alleen vrije markten brengen welvaart.

En daarvoor, zo stelde hij, moeten we komaf maken met de kasten. Hij verklaarde ook wat dat woord  voor hem betekent: niet de politieke kaste – die zit trouwens in zijn regering – maar de sterke vakbonden met al hun privileges. Die moeten er uit.

De mondiale elite heeft de vrijheid opgegeven, aldus nog Milei, en dat is een echt gevaar voor het Westen.

Hij kreeg meer bijval dan je zou verwachten. ‘Dit zijn waarheidsbommen’, aldus een WEF-bezoeker. En het IMF knikte eveneens, het gaf net nog eens een miljardenlening aan Argentinië.

Milei’s grootste fan is echter Elon Musk, de grote kritikaster van het WEF in Davos. Hij ziet er alleen maar mensen die komplotten smeden. Maar voor Milei: niets dan lof. ‘Dat is tenminste een goede uitleg over hoe landen welvarend kunnen worden. Vrijheid is de sleutel tot welvaart’.

Toch gaat het Milei niet voor de wind. De verdeeldheid binnen zijn regering is groot. En de oppositie – met de vakbonden – organiseert zich. Er werd klacht ingediend wegens de ongrondwettelijkheid van een aantal voorstellen. Er valt echter ‘niets te onderhandelen’, aldus Milei. Hij wil het leger inzetten om ‘de veiligheid te garanderen’ en sluit niet uit ook een beroep te zullen doen op strijdkrachten uit het buitenland …

Geef een reactie