Backlash voor het milieubeleid

Twee weken geleden publiceerde ik op Uitpers een artikel over het succes van uiterst rechts en de strategie van de groene beweging. Een succes kan je het niet noemen. Als auteur moet je je dan afvragen hoe dat komt?

Ondertussen staan de Franse boeren bijna aan de poorten van Parijs, staat Jordan Bardella er rustig bij om stemmen te ronselen en durft niemand nog zeggen dat die boeren ongelijk hebben.

We zijn begonnen aan een ernstige backlash voor het milieubeleid. Hoe goed doordacht en verantwoord dat milieubeleid eventueel ook kan zijn, niemand wil een stap terug zetten in termen van inkomen of comfort als daar geen degelijke alternatieven en of compensaties tegenover staan.

“Er is genoeg als we delen wat er is”, lees ik vandaag op facebook, dixit Dirk Holemans. Dat klopt. Maar hoe krijg je mensen zover? Beslist niet met het moralistisch vingertje over meer ‘levenskwaliteit’. Vraag dat maar aan de boeren. Hoe vermijd je in die omstandigheden dat mensen voor de gemakkelijkheids- en valse oplossing van uiterst-rechts gaan kiezen?

UitpersRechts, alweer!

Geef een reactie