Een heel lange pssshiiiiiiiiittttt…

Dat doen cryptomunten. Gebakken lucht, zo schreef ik in Uitpers vorige zomer.

Vandaag stellen we vast dat er wel nog naar adem wordt gesnakt, maar dat de lucht toch erg heet aan het worden is.

FTX, een beurs voor cryptomunten, ging failliet. De dertigjarige Sam Bankman-Fried had wat gesjoemeld en de meest elementaire financiële regels aan de laars gelapt. Weg FTX, een groot waardeverlies voor alle cryptomunten.

Wie er erg bekaaid vanaf komt zijn de al arme Salvadoranen. Hun excentrieke President had voor meer dan honderd miljoen USDollar aan Bitcoins gekocht en die als legale munt erkend. Toen de prijs in elkaar zakte, kocht hij er nog meer, want stijgen zouden ze. Vandaag zwijgt hij als vermoord.

De Bitcoin heeft 67 % van zijn waarde verloren, zoveel als de hele begroting voor landbouw in El Salvador, een land waar nota bene de helft van de bevolking in voedselonzekerheid leeft. De buitenlandse schuldenlast bedraagt 667 miljoen USDollar. Naar het schijnt zou China die wel willen opkopen. Het IMF geeft forfait.

Geef een reactie