Geweld tegen geweld?

El Salvador, U weet wel, dat land met zijn excentrieke President die nog steeds in cryptomunten gelooft en er een deel van ’s lands vermogen in geïnvesteerd heeft, telt nog een ander, triest, record.

Sinds Nayib Bukele aan de macht is, werden 60.218 mensen gearresteerd, op een bevolking van 6,5 miljoen! Of met andere woorden, één op de honderd inwoners heeft kennis gemaakt met de gevangenis. Dit alles in de strijd tegen de criminele bendes. Een tatoeage is vaak al genoeg om achter de tralies te zitten.

Het is uiteraard onmogelijk, zeker voor zo’n klein land, om al die gevangenen ook een eerlijk proces te geven. Niet getreurd, denkt 85 % van de bevolking, Viva Bukele! Het dient gezegd dat het aantal moorden met 50 % is gedaald.

Strafrechtelijk populisme, wordt het nu genoemd.

De vraag is of hiermee iets is opgelost. Het zijn vijanden van de Staat, zegt een rechter. Tja, hoe los je dat op? Levenslang één to twee procent van de bevolking opsluiten?

Dit is duidelijk in strijd met de meest fundamentele mensenrechten. Is het dan zo moeilijk om eens ernstig na te denken over hoe een maatschappij vredig kan leven? Samenleven? Met fysieke en sociale bescherming? Met werk en inkomen? Als dit geen beschavingscrisis is, wat dan wel?

Geef een reactie