Voor wie haar geen geweld aan doet

De ‘waarheid’ is gekend. Allende was geen democraat, zijn regering leidde tot communistisch totalitarisme en bovendien waren zijn economische maatregelen rampzalig.

Wie deze mythes wil ontkrachten leze Chili na 50 jaar: wie heeft gefaald? (uitpers.be) – ook voor wie denkt dat enkel de V.S. met de vinger dient gewezen te worden.

Ook wie denkt dat zulke dingen als in Chili vandaag niet meer kunnen gebeuren denkt best ook nog eens na of checkt de feiten.

Gisteren, 11 september, 50ste verjaardag van de staatsgreep tegen Salvador Allende, vond in Santiago de Chile een ontroerende plechtigheid plaats. In aanwezigheid van de President, Gabriel Boric, en tal van presidenten en ex-presidenten uit Latijns Amerika en Europa (Luis Arce, Gustavo Petro, Lopez Obrador, Pepe Mujica, Michelle Bachelet, Felipe Gonzalez, Ernesto Samper, Massimo D’Alema, enz., enz.) werd een plechtige Verklaring ondertekend, het ‘Compromis van Santiago’.

In die tekst wordt beloofd de democratie en de mensenrechten te verdedigen en geweld tegen te gaan. De rechterzijde weigerde die tekst te ondertekenen.

Op 10 september was er in Santiago een betoging van familieleden van vermoorde of verdwenen slachtoffers van de dictatuur. Ze werd verstoord door groepjes van uiterst rechts en door de carabineros met de wapenstok ontbonden.

En voor wie nog twijfelt: in Argentinië kwam begin deze maand extreem rechts bijeen om ‘hulde te brengen aan de slachtoffers van het terrorisme’. En daarmee bedoelen ze de ‘slachtoffers’ van de vakbondsmensen, studenten, intellectuelen en alle progressieven. Want staatsterrorisme was er volgens deze mensen niet in Argentinië, dat van die 30.000 doden is een verzinsel. Het is de democratie die de mensenrechten schendt. De militaire dictatuur was prima.

Of denk aan Bolsonaro en zijn voorkeur voor het militaire regime.

Extreem rechts leeft!

Geef een reactie